Bijna helft van de Nederlanders beweegt te weinig tijdens pandemie

Simpele strategieën die wél werken om meer te gaan bewegen

Uit een onderzoek dat afgelopen week gepubliceerd werd, kwam naar voren dat 45% van de Nederlanders te weinig beweegt tijdens de Corona pandemie*. Terwijl bewegen zo belangrijk is. Diederick Gommers zei hierover op radio 1 dat het advies om zoveel mogelijk binnen te blijven achteraf niet verstandig was. We weten nu dat het veel beter is om dagelijks naar buiten te gaan, op 1,5 meter, en vooral te blijven bewegen. Toch lukt het veel mensen niet om voldoende te bewegen. Wat is voldoende?

Bron afbeelding: Gezondheidsraad. Beweegrichtlijnen. Den Haag, augustus 2017

Dat staat beschreven in de beweegnorm (RIVM). Voor volwassenen beschrijft de richtlijn:

  • Minimaal 150 minuten per week matig intensieve inspanning zoals fietsen en wandelen, verspreid over de week; bijvoorbeeld 5 dagen een half uurtje;
  • Minimaal 2 keer per week spierversterkende activiteiten;
  • En niet te veel zitten.

* Mc Intyre K, Lanting P, Deelen P, et al. Lifelines COVID-19 cohort: investigating COVID-19 infection and its health and societal impacts in a Dutch population-based cohort. BMJ Open 2021; 11: e044474. doi:10.1136/ bmjopen-2020-044474

Je wilt wel meer bewegen, maar toch doe je het niet
Vaak willen mensen meer bewegen maar lukt het ze niet om het te gaan doen. Herken je dit? Je wilt gezonder leven maar toch doe je het niet. Mensen zijn gewoontedieren, voornemens omzetten in daden is niet eenvoudig. Toch is het wel mogelijk om je goede voornemens om te zetten in nieuw gedrag. 

Hoe lukt het wel?
Drie simpele tips die bewezen hebben dat ze wél werken:

  1. Je wilt iets aan je gedrag veranderen, dat heb je scherp. Wat wil je eigenlijk bereiken met je verandering? Je wilt bijvoorbeeld meer energie, afvallen of minder stress. Onderzoek toont aan dat veranderen beter lukt als  je van te voren helder hebt wat je wilt bereiken. Hoe ziet je leven eruit wanneer je je voornemen omzet in nieuw gedrag, bijv. wanneer je meer beweegt? Wat doe je? Wat voel je? Droom eens hardop. En maak het heel concreet. Schrijf het op voor jezelf, zodat je er later nog eens naar kunt kijken;
  2. Koppel je goede voornemen aan een andere activiteit. Wanneer je zegt ‘vandaag ga ik een ommetje lopen’ is het risico groot, dat je aan het einde van de dag moet toegeven dat het (weer) niet gelukt is. In plaats daarvan kies je een activiteit waar je het aan koppelt. Bijvoorbeeld ‘na de lunch, trek ik gelijk mijn jas aan en ga ik een rondje te lopen’. Of ‘ als ik thuiskom uit mijn werk, kleed ik me om en ga ik direct een rondje lopen’ Door je voornemen te koppelen aan een andere activiteit, is de kans veel groter dat je het doet;
  3. Benoem bewust je successen. Zeg tegen jezelf tijdens het lopen ‘wat goed dat ik ben gaan lopen’. De kans is dan groot dat je je voornemen definitief gaat omzetten in ander gedrag. Bedenk ook dat het menselijk is, dat een nieuw voornemen niet direct 100% kan slagen. Wees daarin reëel. Lukt het je aanvankelijk 1 of 2 keer per week om een ommetje te doen, dan is dat winst (benoem dat ;-). Dat nodigt uit om door te gaan. Het bewust benoemen van je successen blijkt een effectieve strategie te zijn om je nieuwe voornemen tot een gewoonte te maken.

Gelijk doen; maak het concreet en start vandaag!
Wat je voornemen ook is, bijv. meer bewegen, gezonder eten, vaker sporten, ergonomisch werken, deze simpele tips zijn effectief bij elke wens tot gezond gedrag. Misschien motiveert het je om een eerste stap te zetten. Wat houd je tegen? Gewoon doen!

Ergonomische begeleiding, ook tijdens Corona-crisis
Wil je meer bewegen integreren op het werk, maar weet je niet hoe? Heb je hulp nodig bij het verminderen van lichamelijke klachten of ongemakken waar je tegenaan loopt in je werk? BBO-ergo is dé expert in het leren gezond werken aan mondzorg- en tandheelkundigen. Ook tijdens de Corona-crisis kunnen we ons werk veilig uitvoeren binnen de richtlijnen van het RIVM. We verzorgen ergonomisch onderzoek en training, op minimaal 1,5 meter afstand, op je eigen werkplek en tijdens het uitvoeren van jouw eigen werk.

We helpen je graag om gezond en efficiënt te werken
Wil je de gezondheid en werkefficiëntie van jou en je team verbeteren? Neem dan contact met ons op. Bel 06-18 91 88 85, of stuur een e-mail naar: info@bbo-ergo.com.

We horen graag wat we voor je kunnen betekenen.